Tågaborg. Karl X Gustavs Gata 43f

Varsamt renoverad 60-talsdröm med härligt privat läge och fin utsikt över landborgen med Danmark och Öresund i bakgrunden.

Typ

Fastigheten Helsingborg Laxen 31. Kedjehus. Byggår 1962.

Storlek

Boarea 180 m², biarea 40 m². Areauppgifter enligt taxeringsinformationen. 8 rum, varav 5 sovrum.

Tomt

Tomtarea 348 m² (friköpt).

Pris

Utgångspris 7 750 000 kr.

Beskrivning

För er som gillar 60-talets arkitektur torde detta gavelradhus vara rena drömmen. Jan Sederholm heter arkitekten bakom de sex omtalade husen som 1962 uppfördes i grupper tre om tre och något förskjutna i förhållande till varandra för att få bästa möjliga läge nedför den privata gränden med adress Karl X Gustavs gata 43A-F.

Interiört kännetecknas husen främst av våningsplanens uppdelning i två etage med halvtrappor emellan. Detta hus är det längst ned belägna och tingades vid uppförandet av byggmästaren själv.

Från våren 2016 fram tills nu har huset genomgått en omfattande upprustning och make over exteriört. Spåren av det tidigare något eftersatta underhållet är som bortblåst. Originalutseendet har återskapats samtidigt som klimatskärmen säkrats med bl. a ny takbeläggning, omfogade och omputsade fasader samt nya plåtarbeten i koppar där det erfordrats. Även trädgården, som för övrigt är lite större än de övriga husens, har fått en rejäl uppdatering och den stora vackra magnolian kommer nu till sin rätt i en härlig och rogivande utemiljö.

Interiört har ägarna med fingertoppskänsla valt att bevara så mycket som möjligt av den originalkänsla som fanns kvar i huset vid övertaget och putsat denna med tidstypiska detaljer. Köket är kanske det bästa exemplet - den gamla inredningen har rengjorts grundligt och sedan fått stommarna målade och luckorna lackade samt försedda med nya handtag från utvald leverantör av nytillverkad retrodesign. Till detta har installerats och anpassats en ny maskinpark i exklusiv design bestående av induktionsspis 900 mm, fläkt med inklädnad, diskmaskin, mikrovågsugn, kyl/frys-skåp samt vinkyl.

Den privata känslan infinner sig direkt då man måste passera en port för att nå tomten. Här leder sedan en gång med nylagd klinker både till en trappa ned till trädgården och fram till husets ytterdörr. Väl inne tar en vidbyggd entré emot med stora glaspartier för välkomnade ljusinsläpp. På entréplanet finns i övrigt två sovrum av normal barnstorlek samt en toalett. En halv trappa upp når vi sedan den första umgängesdelen med köket och ett stort matrum till detta. Från både kök och matrum finns utgång till den härliga balkongen mot sydväst.

Nästa halvtrappa tar oss upp till ett plan med två större sovrum, badrum och en klädkammare. Badrummet ligger en suite med huvudsovrummet som har en generös garderobsinredning vilken genomgått samma putsning som köksinredningen och återfått sin 60-talsglans. Ytterligare en halvtrappa tar oss högst upp i huset och vilket rum som möter oss! En helt öppen yta med högt till det sluttande taket och stora fönsterpartier utmed hela sydvästsidan som verkligen ger tillfälle till njutning och avkoppling. Vyn över landborgen mot Öresund och Danmark är tilltalande och här finns även en öppen spis att kunna iordningställa för eldning om så önskas (förslag finns från fackman).

Tillbaka på entrénivå ska vi nu gå en halvtrappa ner för att nå husets souterräng-våning. Här finns ett sällskapsrum samt ett sovrum med ett litet pentry bevarat. Från båda rummen har man utgång till trädgården och nylagda uteplatser med Gotlandssten.

Samtliga rum i huset har klassisk ekparkett på golven lagd i fiskbensmönster.

Det finns slutligen också en källare på ca 40 kvm med diverse förrådsutrymmen, toalett samt stort våtrum med tvätt-avdelning, badkar, dusch och bastu.

För bilen finns ett garage invid huset samt plats att stå med ytterligare en framför huset.

Huset är uppfört delvis på källargrund av betong och delvis på betongplatta, har stomme av lättbetong, bjälklag av betong och trä, fasader av tegel och puts samt papp som takläggning. Uppvärmning sker via fjärrvärmeväxlare från mitten av 90-talet. Den totala driftskostnaden 2017 låg på 37 037 kr inkluderande fjärrvärme - 22 141 kr, el - 8 228 kr, renhållning - 2 154 kr, fasta avgifter för V/A - 1 514 kr samt avgift till samfällighet - 3 000 kr. Uppgifterna avser hushåll med två vuxna personer. Samfälligheten för de sex radhusen gäller gatans belysning och underhåll samt gemensamt vatten-/avloppssystem och kostnaden för vattenförbrukning ingår här. Avgiften varierar beroende på hushållets vattenförbrukning och samfällighetens underhållskostnader. Energideklaration är utförd 2013 med energiprestanda angiven till 177 kWh per kvm och år.

Nummer
MTG-JH-701278

Ekonomi

Utgångspris 7 750 000 kr. Taxeringsvärdet är 5 174 000 kr (fastställt avseende år 2015) varav byggnadsvärde 2 120 000 kr. Typkod 220, värdeår 1962.

Counter